De Costa Brava en de Costa Dorada, de prachtige steden Barcelona, Girona en Tarragona, de Catalaanse Pyreneeën en het mediterrane klimaat: het maakt deze Spaanse regio niet alleen een populaire vakantiebestemming maar ook een prachtige plek om te wonen. Wellicht ben je op dit moment aan het overwegen de stap te zetten naar de regio Catalonië? Er zullen waarschijnlijk een hoop vragen door je hoofd schieten, wij hopen in dit artikel inzicht te bieden in wat er allemaal komt kijken bij tijdelijk/langdurig wonen, werken, studeren en/of stage lopen in deze Spaanse regio.
Naar Catalonië emigreren?
De Comunidad Cataluña, bestaande uit de vier provincies Lleida, Girona, Barcelona en Tarragona, biedt een heel divers landschap waar je kan genieten van de zee, indrukwekkende gebergten en prachtige steden. Op het moment dat je overweegt te emigreren naar Catalonië, zal je misschien al een plek op het oog hebben. Misschien ben je al veelvuldig op vakantie geweest naar deze plek, heb je er vrienden of familie wonen of heb je anderszins een speciale band met deze plek. Of je het gebied nou wel of niet goed kent, het blijft belangrijk je goed voor te bereiden op de emigratie en je te verdiepen in het woonklimaat: vakantie is immers anders dan wonen!
Een huisje zoeken
Zo zal je onder meer worden geconfronteerd met andere plaatselijke gebruiken en een andere taal (in Catalonië spreekt het merendeel Catalaans) en zal je misschien een baan dienen te zoeken. Dit is bijvoorbeeld in de grote steden een minder grote opgave. Het is belangrijk je hier goed bewust van te zijn! Ken je de regio nog niet zo goed en ben je nog op zoek naar een mooie plek? Ga dan bij jezelf na waar je naar op zoek bent. Dit is afhankelijk van zeer uiteenlopende (persoonlijke) factoren: ga je naar Spanje om te genieten van je pensioen, een nieuw bestaan op te bouwen en werk te zoeken of te ondernemen of te studeren?Afhankelijk van deze motieven, kies je misschien eerder voor een stad dan een klein, rustig dorpje in de buitengebieden of juist andersom.
Hoe dan ook, laat je goed informeren door zelf de plek en de verschillende wijken te bezoeken, in gesprek te gaan met de locals, de sfeer te proeven en met professionals, zoals makelaars die de omgeving kennen, om tafel te gaan. Dit kan een overenthousiaste emigratie met eventuele teleurstellingen voorkomen!
Bij het zoeken naar een huisje is het verstandig, zeker als je de taal nog niet goed spreekt, een persoonlijk adviseur of makelaarin te schakelen. Ook een Spaanse advocaat is geen overbodige luxe, regelgeving met betrekking tot kopersbescherming in Spanje zijn niet heel streng. Zijn er bijvoorbeeld verborgen gebreken? Deze hoeven wettelijk gezien niet per se gemeld te worden door de verkoper.Om het aankoopproces van je huis onder goede begeleiding en zonder addertjes onder het gras te laten plaatsvinden, kan je er voor kiezen een makelaar in de arm te nemen die zowel Spaans als Nederlands spreekt. In de regio Catalonië zijn er verschillende internationale makelaarskantoren actief.
Een huis kopen
Wat komt er allemaal kijken bij het koopproces van een huis? Je hebt, alvorens je een huisje kan kopen, de volgende documenten nodig:
- N.I.E. (Número de Identificación de Extranjero), dit is een fiscaal identificatienummer waarmee je bijvoorbeeld bij de bank een rekening kan openen en, in dit geval, een huis kan kopen;
- Een Spaanse bankrekening;
- Een geldig Nederlands paspoort.
Bij de kooptransactie koop je feitelijk de grond waar het huis op staat. Vraag dus uitdrukkelijk om de ‘escritura’, het eigendomsbewijs van het huis en de grond. Indien je met een makelaar in zee bent gegaan, zal de makelaar de escrituras controleren bij het kadaster (dit neemt zo’n 15 dagen in beslag). Ben je zeer overtuigd van een huisje dat je hebt aangetroffen? Leg het huis dan vast door middel van een reservering. In Spanje is het namelijk gebruikelijk dat een huis te koop staat bij meerdere makelaarskantoren. Het huisje wat je op het oog hebt kan, laat je na te reserveren, voor je neus weg worden gekaapt. Reserveren kost vaak een paar honderd euro en wordt later weer van de aanbetaling (mits je het huis koopt) afgetrokken. Op het moment dat je klaar bent met onderhandelen en er een akkoord is bereikt, kan het koopcontract (‘contrato privado’) worden getekend. Daarbij dient een aanbetaling van 10% van het aankoopbedrag te worden gedaan. Ten slotte dient een bezoekje aan de notaris te worden gebracht.
Bij de Notaris wordt een nieuwe eigendomsakte opgesteld en bewaard. Je krijgt een nieuwe ‘escritura’ op eigen naam. Je bent dan nog geen eigenaar. Pas na inschrijving in het kadastrale register mag je jezelf echt eigenaar noemen. Tevens is een inschrijving in het ‘catastro’ (een register van het Ministerie van Financiën) vereist. Dit is nodig om de onroerend goed belasting te kunnen heffen. Laat je na dit tijdig te doen, dan krijg je over deze periode een naheffing.
Werken in Catalonië
Werken in de provincie Catalonië? In Catalonië wordt zo’n 20% van het Spaans Bruto Binnenlands Product verdiend, met name in de textiel, dienstverlening, toerisme en bouw.De meeste kans op een baan heb je in de grote steden, zoals Barcelona, Girona of Tarragona. Deze steden, met name Barcelona, kennen een levendige en snel groeiende toeristensector. Heb je een talenknobbel? Dan heb je, zeker bij representatieve functies waar talen een duidelijke pre zijn, een streepje voor. Naast internationale ondernemingen kan je ook in de lokale horeca je geluk beproeven: wellicht een functie in het hotelwezen of in een lokaal restaurant? Ook kan je proberen een baan te krijgen bij Nederlandse bedrijven actief in de regio waar je gaat wonen.
Bedrijf starten in Catalonië
Ook Catalonië heeft een flinke klap in het gezicht gehad als gevolg van de crisis, echter is het een regio vol mogelijkheden. Juist de Spanjaarden, om werk te ‘creëren’, proberen steeds vaker een goed idee uit te werken tot een ondernemingsproject. Afhankelijk van je idee en de sector, zijn er bepaalde groeimarkten te ontdekken. Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer kleine ambachtelijke bierbrouwerijen in Catalonië. Ook wat betreft de toerismesector zijn er in Catalonië mogelijkheden, misschien wil je een eigen bed &breakfast starten of restaurant starten? In het geval je kiest voor de horecasector dien je rekening te houden met verplichte vergunningen. Het betreffen de ‘Autorización de apertura de bares, cafetarías, restaurantes y establecimientos (met deze vergunning kan je je horecabedrijf openen) en ‘Carnet sanitario de manipuladores de alimentos’ (Gezondheidsvergunning die je in staat stelt voedsel te verwerken in je horecaonderneming).
Studeren in Catalonië
In de Comunidad Cataluña zijn er verschillende mogelijkheden om een semester (of zelfs een gehele studie) te volgen aan één van de universiteiten in de grote steden. In onder meer de steden Barcelona, Girona, Tarragona en Lleida kan je voor een ‘Erasmus’ een periode in het buitenland studeren en worden er diverse vakken in het Engels aangeboden. Ook kan je natuurlijk naar Catalonië gaan om een talencursus te doen. Let daarbij wel op het verschil tussen de streektaal (Catalaans) en het Spaans (Castellano). Met de streektaal zal je je alleen goed verstaanbaar kunnen maken in de regio Catalonië.
Stage lopen in Catalonië
Op zoek naar een bijzondere stage-ervaring in de provincie Catalonië? Er zijn tal van mogelijkheden, afhankelijk van de studie die je volgt en waar je jezelf graag in zou willen ontwikkelen. Misschien ben je op zoek naar een ervaring bij een Spaans bedrijf, bereid de taal te leren en samen te werken in een internationaal team? Of misschien kies je er liever voor stage te lopen bij een Nederlands of ander internationaal bedrijf in de regio waar je je eigen taal of Engels kan spreken?
Hoe dan ook, het is al een hele verrijkende ervaring een tijdje in Catalonië te wonen: je komt immers in aanraking met een compleet andere cultuur en leert nieuwe mensen met verschillende achtergronden kennen.Met name in de grote steden zal de kans groot zijn dat je een leuke stageplek kan aantreffen. De toerismesector (horeca) is, zeker voor internationale studenten, een populaire markt om een stage in te zoeken.
Tip!
Mocht je er nou niet helemaal uitkomen, bijvoorbeeld met het verkrijgen van een NIE of andere administratieve handelingen of wil je gewoonweg meer informatie over het emigreren naar Catalonië. Neem dan vooral even een kijkje op de website Your Catalan Contact. Zij bieden zowel een schat aan informatie over alles wat maar kan komen kijken bij het emigreren naar Catalonië, als professionele persoonlijke ondersteuning en advies.