Wereldtentoonstelling

De Arc de Triomf, Mirador de Colón, Poble Espanyol, de Magische Fontein en het Palau Nacional. Allerlei mooie bezienswaardigheden in Barcelona die één ding gemeen hebben. Ze werden gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona. Tweemaal is er in Barcelona een Wereldtentoonstelling georganiseerd en tweemaal heeft dit ervoor gezorgd dat Barcelona een aantal prachtige bezienswaardigheden rijker is.

Wereldtentoonstelling

Eén van de grootste internationale evenementen is de Wereldtentoonstelling. Bij deze gigantische expositie kunnen verschillende landen deelnemen om zo hun producten en nieuwe uitvindingen tentoon te stellen. Alle landen schetsen vol trots een beeld van hun sociale, economische en technische ontwikkelingen. Het komt vaker voor dat er speciaal voor deze tentoonstellingen gebouwen worden ontworpen, met soms de bedoeling ze hierna weer af te breken.

De allereerste tentoonstelling vond plaats in 1851 in het Hyde Park in Londen. Engeland was in die tijd industrieel al behoorlijk ontwikkeld. Voor deze Wereldtentoonstelling werd speciaal het Crystal Palace gebouwd. Op deze tentoonstelling kwamen maar liefst 6 miljoen bezoekers af en was gelijk een megasucces. Door het enorme succes werd er besloten vaker een Wereldtentoonstelling te houden. Inmiddels hebben deze tentoonstellingen al heel wat mooie bezienswaardigheden opgeleverd.

Ook in ons mooie kikkerlandje is al vier keer een Wereldtentoonstelling georganiseerd. Deze vonden plaats in 1863, 1883, 1887 en in 1913 in Amsterdam.

Bekende wereldontdekkingen

Bij de Wereldtentoonstelling worden er vaak nieuwe ontdekkingen gepresenteerd. Zo werd in 1878 in Parijs bijvoorbeeld elektrische straatverlichting gepresenteerd, in 1893 in Chicago toonde men het eerste reuzenrad en in 1879 in Berlijn werd het publiek verbluft door een elektrische locomotief.

Wereldtentoonstelling van 1888

De eerste Wereldtentoonstelling van Barcelona werd gehouden in het Parc de la Ciutadella, dat speciaal werd aangelegd voor deze tentoonstelling. Van 8 april tot en met 9 december bezochten zo’n 400.000 bezoekers de tentoonstelling. De Arc de Triomf fungeerde als een toegangspoort tot het terrein. Hierna kon je doorlopen naar het Parc de la Ciutadella, wat het hoofdterrein was. In totaal werd er een gigantische oppervlakte van zo’n 389.000 m2 in Barcelona gebruikt.

Op de plek waar nu de Barcelona Zoo zich bevindt, stond in 1888 het Palau de la Indústria. Met een oppervlakte van 70.000 m2 was dit gebouw een van de belangrijkste gebouwen voor de expositie. Later werd deze afgebroken zodat er ruimte gecreëerd werd voor de exotische dieren van de Barcelona Zoo. Uiteindelijk zijn er na deze Wereldtentoonstelling maar weinig bekende bezienswaardigheden blijven staan. De twee bekendste zijn de Arc de Triomf en het Mirador de Colón.

Een Eiffeltoren in Barcelona?!

Het had niet veel gescheeld of de Eiffeltoren had in Barcelona gestaan! De Franse architect, Gustave Eiffel, had voorgesteld aan de organisatoren van de Wereldtentoonstelling om de Eiffeltoren in Barcelona te laten bouwen. Het plan werd echter afgewezen, omdat ze vonden dat de toren niet bij de stad zou passen en bovendien te duur was. Een jaar later werd deze toren alsnog gebouwd in Parijs, waar deze diende als de entree van de Wereldtentoonstelling van 1889. Over de juistheid van dit verhaal wordt vaak getwijfeld. Er is weinig bewijs te vinden van het aanbod van Gustave Eiffel. Wat zou het toch leuk geweest zijn als we de Eiffeltoren in Barcelona konden bewonderen.

Wereldtentoonstelling van 1929

Van de Wereldtentoonstelling van 1888 werd meer verwacht en dus werd er besloten om in 1929 nogmaals een Wereldtentoonstelling in Barcelona te organiseren. Deze Wereldtentoonstelling werd gehouden op twee locaties: in Sevilla en in Barcelona op de Montjuïc-heuvel, bij het Plaça d’Espanya. Met 118 hectare was het terrein in Barcelona een behoorlijk stuk groter dan in Sevilla, dat slechts 69 hectare was.

Driemaal is scheepsrecht

De organisatie van de tweede Wereldtentoonstelling in Barcelona ging niet geheel vlekkeloos. Voordat deze expositie georganiseerd kon worden, werd deze al twee keer uitgesteld. Eerst werd de tentoonstelling in 1917 uitgesteld door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en de tweede keer werd de tentoonstelling in 1923 uitgesteld door de komst van de militair Miguel Primo de Rivera. Op 20 mei 1929 was het eindelijk zover. De Wereldtentoonstelling werd spectaculair geopend met een Magische Fontein-show en uiteraard waren koning Alfons XIII en Miguel Primo de Rivera van de partij. Via de twee Venetiaanse torens op het Plaça d’Espanya, die als hoofdingang fungeerden, konden de bezoekers het tentoonstellingsterrein bereiken en de expositie bewonderen.

De Wereldtentoonstelling van 1929 was helaas niet zo succesvol als de eerste, maar desalniettemin had de tentoonstelling een positieve invloed op de ontwikkeling van Barcelona. Zo werden er na de tentoonstelling publieke toiletten gebouwd en werd de straatverlichting op gas vervangen door straatverlichting op elektriciteit. Daarnaast heeft de tentoonstelling er ook voor gezorgd dat er voor ons nog steeds heel veel moois te bewonderen is in Barcelona. Een aantal prachtige bezienswaardigheden uit de tentoonstelling waar wij nog steeds van kunnen genieten:
– Palau Nacional
Poble Espanyol
– De Magische Fontein
– Het Olympische Stadion
– Teatre Grec

Tips

– Wist je dat … niet alleen de Eiffeltoren in Parijs, maar ook het Atomium in Brussel een bezienswaardigheid is die is overgebleven na de Wereldtentoonstelling?
– Doet de naam Wereldtentoonstelling jou niet gelijk een belletje ringen? Misschien de naam Expo wel! Zo wordt de Wereldtentoonstelling ook wel eens genoemd.

Comments are closed.