Palau de la Musica Catalana

Een prachtig gebouw voor de vocale kunsten dat midden in de mooie stad Barcelona is gelegen. Bewonder het mooie mozaïek, de beelden van belangrijke muzikanten, de grote orgelpijpen en nog veel meer in Palau de la Musica Catalana, oftewel het Paleis van de Catalaanse Muziek.

Wat ging er vooraf

Palau de la Música Catalana is gelegen in de wijk Ribera, en ligt in een redelijk krappe straat. De bouw vond plaats tussen 1905 en 1908 met als architect Lluís Doménech i Montaner, hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Catalaan modernisme. De opdrachtgever was het Orfeó Catalá, dit was een koorgemeenschap met als doel om de Catalaanse muziek en cultuur te ondersteunen. Dit koorgemeenschap kon zeker niet het hele gebouw financieren, de bouw werd daarom vooral gefinancierd door donaties van de elite destijds.

In 1909 won het gebouw de award voor het beste gebouwde gebouw in dat jaar. Tussen 1982 en 1989 werd het gebouw flink vernieuwd en gerestaureerd onder leiding van de architecten Oscar Tusquets en Carles Díaz. Zij kregen hier ook erkenning voor, zo werd hun werk in 1989 bekroond met de FAD: de prijs voor architectuur, renovaties en restauraties. In 1997 werd Palau de la Música Catalana uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO. Het muzikale paleis is hiermee de enige concertzaal die felbegeerd plekje op deze lijst heeft veroverd.
Vandaag de dag wonen jaarlijks meer dan een half miljoen mensen verschillende muziekoptredens bij in Palau de la Música Catalana. De optredens variëren van symfonische en kamermuziek tot jazz en Cançó (Catalaanse muziek).

De buitenkant

De buitenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door rode stenen en wordt gesteund door verschillende sierlijke pilaren. Er is veel gebruik gemaakt van ijzer, mozaïek, glas in lood en geglazuurde tegels. Dit moest het gevoel creëren van openheid en transparantie. Ook zie je er verschillende sculpturen die weer verwijzen naar de muziekwereld. Op een hoek van het gebouw vind je een prachtig beeldhouwwerk van de kunstenaar Miquel Blay, het werk heet La Cançó Popular Catalana (oftewel, het Catalaanse volkslied). De man representeert San Jose met daaronder een vrouw. De personen die je daar omheen ziet staan zijn zeemannen, boeren, ouderen, kinderen maar ook de hogere klasse van de samenleving. Dit beeld symboliseert dat Palau de la Música Catalana voor iedereen was, voor de lage en de hoge klassen in de samenleving. Het is lastig om dit beeld in zijn geheel te zien, omdat het op een hoek van het gebouw zit.

Boven de sierlijke pilaren, versierd met bloemmotieven van geglazuurde tegelstukken en een kandelaar, zie je de grote beelden van Giovanni Pierluigi de Palestrina, Johann Sebastian, Bach en Ludwig van Beethoven. Aan de zijkant hangt er ook een borstbeeld van Richard Wagner.

De binnenkant

Ontvangsthal
Dit is de oude ingang van het gebouw. Het eerste dat je ziet als je deze ontvangsthal betreedt is aan de linker- en rechterkant de grote trap naar de eerste verdieping met indrukwekkende lantaarnpalen.

Lluís Millet hal
Deze kamer is gelegen op de eerste verdieping, tegenover de concertzaal. De deuren in deze kamer zijn van prachtig glas en via deze kamer kun je naar het balkon waar je prachtige kolommen met mozaïek kunt bewonderen. Deze ruimte is tegenwoordig bedoeld om sociale evenementen of persconferenties te houden.

De concertzaal
Deze prachtige zaal is de enige zaal in Europa die overdag volledig verlicht wordt met natuurlijk licht. Dit komt door de twee muren die bestaan uit het mooie glas in lood en door de enorme koepel die ook bestaat uit glas in lood werk. Dit zorgt niet alleen voor mooi en natuurlijke licht, maar ook voor een grote hoeveelheid aan prachtige kleuren! Boven het podium, die 11 meter breed is, hangen de grote orgelpijpen met daarnaast beelden van Richard Wagner en Josep Clavé, een beroemde koorregisseur. De capaciteit van de concertzaal is ongeveer 2050 personen.

Bibliotheek van de Orfeó Catalá
Deze bibliotheek bevindt zich op de vijfde verdieping. Deze bibliotheek is gelijk gestart bij de oprichting van Orfeó Catalá in 1891. Het is een grote muziekbibliotheek die allerlei materialen bevat, waarvan sommige geschonken zijn.

Tour door het Palau de la Música Catalana

Je hebt de mogelijkheid om het gebouw te ontdekken op jouw eigen tempo met een audiovisuele tour of met een gids. De tours zijn er in het Catalaans, Spaans, Frans, Engels en Russisch. De tour gaat onder andere naar de ‘Rehearsel Hall’, de repetitieruimte, waar nog steeds na meer dan 100 jaar het koor van Orfeó Catalá zo nu en dan repeteert. Daarna begeleidt de tour je via de grote trap in de ontvangsthal naar de Lluís Millet Hall. Hierna kom je in de adembenemende concertzaal. In totaal zal de tour 55 minuten duren.

Prijs
Volwassenen: € 18
Studenten, werklozen, gepensioneerden: € 11
Kinderen tot en met 10 jaar hebben gratis entree, mits zij vergezeld zijn door een familielid.

Openingstijden
Dagelijks: 10:00 – 15:30
Met Pasen en in juli: 10:00 – 18:00
Augustus: 9:00 – 18:00
Voor meer informatie over de tours, zie de website van Palau de la Música.

Locatie
C/ Palau de la Música, 4-6
08003 Barcelona
Website

Tips

– Je kunt natuurlijk ook een concert bijwonen in het Palau de la Música om het gebouw en de concertzaal te bewonderen. Klik hier voor het programma.
– Ook heb je de mogelijkheid om te dineren in Restaurant Mirador del Palau, dit restaurant ligt op de top van Plaza del Palau en biedt een uitzicht op de voorkant van het Palau de la Música Catalana. Voor meer informatie, klik hier.
– Onthoud dat het niet mogelijk is om de concerthal te bezoeken als er een concert ingepland staat.
– Er mag niet gegeten of gedronken worden in het auditorium.

Comments are closed.