Diada de Sant Jordi

De Catalaanse tegenhanger van het ultra-commerciele Valentijnsdag is Diada de Sant Jordi. Volgens de traditie geeft elke man zijn vrouw een rode roos. Hij krijgt hier op zijn beurt een mooi boek voor terug, zoals uitgezocht door zijn geliefde. Diada de Sant Jordi wordt elk jaar op 23 april in Barcelona uitgebreid gevierd. Eén keer in het jaar wordt de stad overspoelt met kraampjes, boeken, rozen, romantiek en heel veel gezelligheid.

Joris en de Draak

Naast dat het een leuke feestdag is met een romantisch tintje, wordt er op Diada de Sant Jordi één van de beschermheiligen van Catalonië herdacht. In Nederland noemen we hem Sint Joris, in Catalonië heet hij dus Sant Jordi. Misschien komt de naam Joris je bekend voor, omdat je vroeger als kind het verhaal Joris en de Draak kreeg voorgelezen? We helpen je even herinneren. Het verhaal speelt zich volgens de Catalaanse legende af in de stad Montblanc, waar een verschrikkelijke draak het nabijgelegen meer bewoonde en de gehele bevolking tyranniseerde. De doodsbange stadsbewoners probeerden de draak in toom te houden door hem elke dag twee schapen te schenken. Dit ging een tijdje goed, tot dat er geen schapen meer waren. Als laatste redmiddel besloot men hun eigen kinderen beschikbaar te stellen voor de draak. Elke dag werd er geloot om te beslissen welke kinderen drakenvoedsel zouden worden. Op een dag viel het lot op de dochter van de koning. Ondanks vele protesten kon de koning het onvermijdelijke niet voorkomen: zijn dochter wordt naar het meer gestuurd en komt oog in oog te staan met de draak…

Dit is het punt waarop Joris zijn entree maakt in het verhaal. De held redt de prinses op het nippertje van de dood door de draak te verslaan met zijn lans. De draak sterft, maar hier houdt het verhaal niet op. Volgens de legende ontstaat er in de plas drakenbloed nieuw leven in de vorm van, je raad het al, een roos. De romantische Joris plukt de roos en schenkt hem aan de prinses. Vandaar dat we honderden jaren later nog steeds zijn sterfdag gedenken door elkaar rozen te geven.

Rozenstalletjes

Om de traditie te volgen, zul je een roos moeten kopen voor je geliefde. Waar kun je dat doen? Bij één van de vele rozenkraampjes! Je vindt door de hele stad kraampjes, maar de Ramblas is toch echt wel het centrum van alle activiteiten qua bloemen. De straten staan daar helemaal vol met kraampjes. Slenter er lekker overheen en zoek de mooiste roos uit voor je geliefde.

Alhoewel het gebruikelijk is om een rode roos te kopen, bestaan er ook andere opties. Zo kun je gele, witte, roze en oranje rozen kopen, elk met hun eigen betekenis. Catalanen geven op Diada de Sant Jordi namelijk niet alleen rozen voor hun geliefde, maar ook vrienden, familieleden en collega’s worden verrast. Wil je op deze dag iemand bedanken voor een goede vriendschap? Geef diegene een gele roos! Wit staat voor onschuld, terwijl oranje voor passie en verlangen staat en roze geluk betekent. Wil je het helemaal bont maken, geef dan een bosje met rode en witte rozen door elkaar: dit benadrukt jullie samenzijn. Nog altijd is een simpele, rode roos het meest gebruikelijk. Deze staat voor innerlijke schoonheid.

Waar?
Las Ramblas

Wereldboekendag

Sinds 23 april 1930 staat Diada de Sant Jordi niet meer enkel in het teken van rozen. De Wereldboekendag wordt sindsdien jaarlijks op deze datum georganiseerd. De datum is niet toevallig gekozen, maar het is de sterfdag van twee grote en belangrijke schrijvers: Miguel de Cervantes en William Shakespeare.

Voor het scoren van een leuk boek kun je natuurlijk op de Ramblas terecht, maar neem ook zeker eens een kijkje bij de Passeig de Gracia, één van Barcelona’s meest chique straten. De 23e van april is een belangrijke datum voor uitgevers en auteurs: in het kader van de Wereldboekendag worden er namelijk nieuwe boeken gepresenteerd. Ook worden er op Plaza Catalunya diverse signeersessies en boeklezingen georganiseerd. Let er wel op dat deze boeken vaak in het Catalaans of Spaans zijn. Voor Engelse literatuur kun je naar Engelse boekenwinkels in Barcelona, die op deze dag ook aandacht zullen besteden aan de Wereldboekendag. Literatuurliefhebbers kunnen hun geluk niet op!

Waar?
Las Ramblas
Passeig de Gràcia
Plaza Catalunya

Ajuntament de Barcelona

Diada de Sant Jordi is één van de weinige dagen in het jaar dat het gemeentehuis van Barcelona haar deuren opent voor het publiek. Ben je op 23 april in Barcelona, grijp dan zeker even de kans om langs te gaan! Je kunt het imposante gebouw met eigen ogen van binnen bekijken en er worden rondleidingen georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de Galerij, het trappenhuis of in één van de zalen. De toegang is gratis.

Waar?
Plaza St Miquel, 4
08002 Barcelona

Zoetigheid

Zoals elke Catalaanse feestdag, gaat ook Diada de Sant Jordi gepaard met de nodige hoeveelheid zoetigheid. Ben je een zoetekauw, sla dan een bezoek aan de banketbakker niet over. Je zult er taarten en cakes vinden in het thema van Diada de Sant Jordi. Ideaal om je geliefde op deze speciale dag nog eens extra mee te verrassen!

Tips

– Veel musea en marktjes organiseren op Diada de Sant Jordi speciale activiteiten welke geschikt zijn voor gezinnen met kinderen!
– Zo’n 30 theaters door heel Barcelona verkopen vanaf 23 april tot en met het einde van deze maand hun tickets voor de helft van de prijs. Let op: dit zijn dan vaak wel Catalaanse voorstellingen.

Comments are closed.